Naslovna AKTUELNO Čestitke Općinskog načelnika

Čestitke Općinskog načelnika

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić u ime Općine Lukavac i u svoje lično ime upućuje najiskrenije čestitke povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom. 9. maj je prilika za iskazivanje poštovanja i odavanje počasti svim žrtvama antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu koje su svoje živote utkale u stvaranje pravednijeg, tolerantnijeg i boljeg čovječanstva. Antifašistička borba tokom Drugog svjetskog rata, kao i borba u odbrani Bosne i Hercegovine ’92. – ’95., borbe su za opšte ljudske i civilizacijske vrijednosti.

 

U Bosni i Hercegovini 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo, kao i torturu onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu. Ovim putem Općinski načelnik upućuje srdačnu čestitku dobitnicima i porodicama poginulih dobitnika najvećih ratnih priznanja. Dan logoraša je prilika i dužnost da se sjetimo svih preživjelih logoraša i da odamo dužnu počast ubijenim i nestalim logorašima u logorima širom Bosne i Hercegovine, kao i logorašima umrlim nakon izlaska iz logora.

 

Tekovine današnje Evrope su od 1941. do 1945. godine branjene i u Bosni i Hercegovini, te ovom prilikom Općinski načelnik upućuje čestitku i povodom Dana Evrope koji se obilježava 09. maja i koji slavi mir i jedinstvo u Evropi.