Naslovna Istaknuto CIK BiH: Instrukcija kako će izgledati izborni dan?

CIK BiH: Instrukcija kako će izgledati izborni dan?

Centralna izborna komisija sačinila je instrukciju za izborni dan. Opisana su zaduženja biračkih odbora i građana.

Provjetravanje prostorija prije i tokom izbornog dana, dezinfekcija, rukavice, maska, distanca. Građani bez maski bit će upozoreni, a mjerit će se i tjelesna temperatura.

No, još je neizvjesno hoće li ovo biti jedina ili tek jedna u nizu instrukcija. Infektolog Jurica Arapović kaže da izborni dan ne može ni zamisliti.

“Početkom trećeg mjeseca održali su se izbori u Iranu i nakon toga je praktično doživio svojevrsni debakl kada je u pitanju infekcija. Slično se događalo i u susjednim državama – Makedoniji, Srbiji, može se reći i u Hrvatskoj. Nije zima za organizaciju tako nečega, ali će o tome odlučiti nadležene službe. Kao pojedinac sigurno o tome neću odlučivati, ali de facto ako se bude pitala struka mi ćemo biti vrlo koncizni i uniformni”, rekao je Arapović.

“Izbori se moraju održati. Možda se mogu održavati jedan i dva ili tri dana. Možda je i to jedna od ideja – da se razvodni dolazak na biračka mjesta, a rizik uvijek postoji. Rizik postoji svaki dan – i na ulici, u kafani, u autobusu, vozu, na radnom mjestu…”, rekao je Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

Treba se pripremati sa dobrim uvjerenjem da će se izbori održati, stava je bivši član Komisije Vehid Šehić.

“Ne može niko osim Centralne izborne komisije donositi odluku. Mogu biti preporuke koje bi u principu po mom mišljenju trebalo poštivati – i to isključivo od kriznih štabova koji se bave zaštitom zdravlja, a ne nekih kriznih štabova civilne zaštite koji krše zakone. To je nešto dugoročno, niko na na svijetu ne može predvidjeti šta će se desiti – ni najveći stručnjaci”, rekao je Šehić.

U mjesecima koji slijede konačnu dilemu o tome kako treba izgledati izborni dan riješit će struka, krizni štabovi ministarstva zdravstva i Centralna izborna komisija. Do izbornog dana tačno je tri mjeseca.

rtvlukavac/N1