Naslovna AKTUELNO CIK BiH objavio mapu biračkog mjesta u uslovima epidemije

CIK BiH objavio mapu biračkog mjesta u uslovima epidemije

Centralna izborna komisija (CIK) BiH u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavila je Instrukciju o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Kako je pojašnjeno, ovom instrukcijom se reguliše način postupanja biračkih odbora u vezi sa uređenjem biračkog mjesta, kontrole reda na biračkom mjestu, kao i dodatne dužnosti predsjednika i članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, te izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica i Centralne izborne komisije BiH na izborni dan.

Objavljena je i mapa kako bi trebalo izgledati biračko mjesto na dan lokalnih izbora.

Član 4. Instrukcije propisuje da po dolasku na biračko mjesto u 06:00 sati na dan izbora predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su da:

a) prozrače prostoriju, postave otirače za dezinfekciju obuće i izvrše dodatnu dezinfekciju biračkog mjesta, te osiguraju dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta;

b) postave stolove i stolice članova biračkog odbora i posmatrača tako da je razmak između njih minimum 1,5 m;

c) postave oznake kretanja birača s napomenom da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti samo onoliko birača koliko ima glasačkih kabina na biračkom mjestu;

d) postave ostala upozorenja o pridržavanju općih mjera zdravstvene zaštite (plakati, letci, i sl);

e) obilježe prilaz biračkom mjestu tj. hodnik ispred ulaza na biračko mjesto žutom samoljepljivom trakom u razmaku od minimum 1,5 m i

f) Po mogućnosti da usmjeravaju birače da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga vrata. U slučaju da su na biračkom mjestu predviđena samo jedna vrata, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su osigurati da ta vrata ostanu otvorena, kako bi se izbjeglo dodirivanje birača prilikom ulaska i izlaska iz zgrade. U slučaju da vrata nije moguće držati otvorenim ista se moraju često otvarati.

Članom 9. Instrukcije propisano je da predsjednik izborne komisije osnovne izborne jedinice zadužuje paket materijalno-tehničkih sredstava radi higijensko-epidemiološke zaštite iz Tabele koja je Prilog 3. ove instrukcije.