Naslovna AKTUELNO CIK BiH: Osigurati finansijska sredstva za provođenje lokalnih izbora 2020.

CIK BiH: Osigurati finansijska sredstva za provođenje lokalnih izbora 2020.

Članovi CIK-a su istaknuli finansijske probleme s kojima se suočavaju u realizaciji pripremnih aktivnosti za održavanje lokalnih izbora, jer budžet institucija BiH za 2020. godinu još uvijek nije usvojen.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je kazala da su jučer uputili još jedan dopis, šesti po redu, nadležnim institucijama, gdje su tražili da im se osiguraju sredstva za provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

 

CIK BiH je danas usvojio Odluku o diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima se planira organiziranje glasanja za lokalne izbore 2020., kao i Uputstvo o vrstama, načinu i rokovima za određivanje biračkih mjesta.

 

Članovi CIK-a BiH usvojili su i Prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za nabavku usluga transporta izbornog materijala za lokalne izbore 2020. godine, te Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika Centralne izborne komisije BiH.

 

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta CIK-a BiH za period od 1. januara do 31. marta ove godine, kao i Informacija o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2019. godini iz budžeta svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine.