Naslovna AKTUELNO CIK do sada ovjerio učešće 130 stranaka na izborima u BiH

CIK do sada ovjerio učešće 130 stranaka na izborima u BiH

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 37. hitnoj sjednici ovjerila prijave za 87 političkih stranaka za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine u BiH zakazanim za nedjelju, 15.11.2020. godine, čime je ukupni broj ovjerenih partija porastao na 130.

 

 

“Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra. Preostale ovjerene političke stranke su u cjelosti ili djelimično dostavile nedostajući broj validnih potpisa podrške birača”, rečeno je iz CIK-a.

 

 

 

Kako se navodi, odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

 

 

Nakon otklanjanja nedostataka danas je CIK BiH ovjerila prijave za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine za 81 neovisnog kandidata kao i četiri neovisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

 

 

“Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 neovisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove”, navodi se u saopćenju.

 

 

Podsjetimo, CIK je 12. jula već ovjerio prve 43 stranke, mada će konačni spisak partija bit će poznat naknadno.

 

 

Pregled svih ovjerenih političkih subjekata po izbornim jedinicama Centralna izborna komisija BiH će objaviti na web stranici www.izbori.ba nakon pravosnažnosti odluka.