Naslovna AKTUELNO CIK Tužilaštvu dostavlja informaciju o zloupotrebi registracije birača

CIK Tužilaštvu dostavlja informaciju o zloupotrebi registracije birača

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK BiH) Maksida Pirić potvrdila je da bi CIK BiH Tužilaštvu BiH danas mogao dostaviti informaciju o mogućim zloupotrebama prilikom registracija glasača za predstojeće izbore.

 

Riječ je o krađi identiteta građana, koji se koriste za glasanje izvan BiH.  Broj otkrivenih slučajeva se povećava iz dana u dan, pa je od početnih 150, narasla na čak 270, a najviše ih je zabilježeno u Hrvatskoj i Srbiji. 

„CIK će najvjerovatanije u popodnevnim satima Tužilaštvu dostaviti informaciju sa pratećom dokumentacijom u vezi sumnje da je došlo do kršenja Krivičnog zakona u BiH odnosno izbornih pravila’, rekla je Pirić.

 

Iz Koalicije „Pod lupom“ upozoravaju da bi oktobarski izbori u BiH mogli biti jedni od najneregularnijih do sada.

 

Također, Centralna izborna komisija BiH je 13. avgusta ove godine donijela odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu. Istog dana o tome smo obavijestili javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima javnosti Centralna izborna komisija BiH ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

 

Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački spisak ili da nazovu CIK BiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332. – stoji na zvaničnoj stranici CIK-a.

 

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti nadležnom tužilaštvu. Do sada su nas o mogućem počinjenju krivičnog dijela osim birača informirale i pojedine policijske uprave i pojedine općinske/gradske izborne komisije (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

 

Obaveza Centralne izborne komisije BiH jeste da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je neko bez njihovog znanja i volje registrovao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namjenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. S druge strane obaveza je Centralne izborne komisije BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primjenila Centralna izborna komisija BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo lično,  a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan.

 

(Izvor:BHRT)