Naslovna AKTUELNO Članovi pokreta #VrijedniPažnje organizovali aktivnosti za djecu (VIDEO)

Članovi pokreta #VrijedniPažnje organizovali aktivnosti za djecu (VIDEO)Animatori iz omladinskih udruženja i članovi pokreta #VrijedniPažnje koji su, u partnerstvu sa organizacijom World Vision u BiH, pripremili događaj za djecu sa niz zabavnih igara, prilagođenih za djecu uzrasta od 4. do 6. razreda.

 

Učešćem u sportskim i zabavnim aktivnostima, djeca razvijaju zajedništvo, uče se timskom radu, razvijaju natjecateljski duh, ali i osjećaj za fer igru. Razvoj suosjećanja kod djece nosi vrlo važnu ulogu u razvoju djeteta i utiče da odnosi koje dijete kreira sa svojim vršnjacima i okolinom budu zasnovani na prijateljskim namjerama.

 

Omladinska grupa “Kvart” je nevladina organizacija osnovana od strane mladih koji su nezadovoljni svojim položajem u društvu s ciljem da svojim djelovanjem dovedu do promjena i boljih uslova za mlade. Odličnu saradnju od svog osnivanja do danas imaju sa NVO World Vision koja u BiH, između ostalog, učestvuje u globalnoj kampanji „Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom“, koja je usmjerena na prevenciju zanemarivanja djece u BiH, kao jednog od najčešćih oblika nasilja nad djecom.

 

Cilj kampanje je stvoriti društvenu klimu koja će voditi podizanju svijesti o problemu, promjeni stavova, kao i konkretnim akcijama ka sistemskim rješenjima. Djeca i mladi iz 15 općina/gradova, okupili su se oko zajedničke ideje i putem pokreta „Vrijedni pažnje“ kroz ulične akcije, javne tribine, pozorišne predstave, izložbe i performanse utiču na mjenjanje svijesti i ukazivanje na problem zanemarivanja djece.

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović.

 

(RTV Lukavac)