Naslovna AKTUELNO COVID -19: Može li domaći lijek iz Lukavca pomoći u liječenju koronavirusa?

COVID -19: Može li domaći lijek iz Lukavca pomoći u liječenju koronavirusa?

Vijest koja obećava je da je BiH, prema praksi svjetskih stručnjaka, započela proizvodnju lijeka protiv koronavirusa, a koji se inače koristi u liječenju malarije.

Farmacetska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek MALKOVIR, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka ZADA farmaceutikals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malkovir. To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.


Prema riječima Alme Salkić, izvršne direktorice za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet “Osjećali smo našu odgovornost i potrebu da učinimo ono što možemo za našu zemlju i naše građane. S tim u vezi smo krenuli u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa”.

 

Ovu farmacetsku kompaniju u Lukavcu je prije par dana posjetila i ministrica vanjskih poslova Bosne I Hercegovine Bisera Turković. Iz tvrtke su nam potvrdili i to kako su za lijek MALKOVIR zainteresiranost pokazale i strane kompanije, te kako rade na registraciji ovog lijeka u drugim zemljama.