Naslovna AKTUELNO COVID 19 na listi profesionalnih bolesti

COVID 19 na listi profesionalnih bolesti


Izmjenom Pravilnika o listi profesionalnih bolesti u Federaciji BiH koji je donesen krajem 2020. godine, Covid 19 je uvršten na ovu listu. To zapravo znači da će zdravstveni radnici koji su imali korona virus, za vrijeme bolovanja, imati platu u stopostotnom iznosu. Od početka epidemije, nakon odlaska zdravstvenog radnika na bolovanje zbog zaraze korona virusom, praksa je bila da se isplaćuje 80 posto plate. Osim plate u stopostnom iznosu, struka tvrdi da bi se oboljelim zdravstvenim radnicima trebala posvetiti pažnja i nakon što su preboljeli Covid 19.

 

”Znači da bi trebali liječenje i sve posljedice kasnije, uticaj na funkcionalno stanje organizma, a oni koji su imali smrtni ishod trebali bi im nadoknaditi ono što je izgubljeno, liječenje, rehabilitacija, plate ne smiju biti manje od 100 posto i drugi uslovi kao da rade, i penzija da bude 100 posto”, kaže dr. Nurka Pranjić, šefica Katedre za medicinu rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

I u Sindikatu zdravstva Federacije BiH navode da je važno ovo uvrštavanje na pomenutu Listu jer se javljaju problemi nakon što je osoba preboljela virus.

 

”Tako da smo mi pokušali da preduprijedimo to, ne znajući kakve će posljedice biti za zdravstvene radnike koji su bili na svojim radnim mjestima i zbog načina rada, zbog obaveze prema tom radu, obolili od te bolesti. Zbog toga je to veći prioritet u odnosu na ovo prethodno za 80 posto plate”, navodi Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

 

Latifović nam navodi da su u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, putem Sindikata, zdravstvenim radnicima na neki način isplaćeni stopostotni iznosi plata kada su bili pozitivni.

 

”Skupština Sindikata UKC-a je donijela odluku po kojom smo uspjeli izravnati te plate za one koji su bili pozitivni od samog početka pandemije, dijelom jednokratne pomoći u vrijednosti onoga što su izgubili na platama. Imali smo saradnju sa menadžmentom, menadžment je bio konstruktivan za određene stvari, za razliku od većine ustanova u Federaciji”, ističe on.

Ono čega se pribojavaju zaposleni u zdravstvu je da većina poslodavaca neće provoditi ovu odluku odnosno izmijenjeni Pravilnik.

 

”Mislim da nije uredu da zdravstveni radnik koji je menadžer osporava profesionalnu bolest svojim kolegama, a zna da su oboljeli na poslu”, naglašava dr. Pranjić.

 

Doktorica Pranjić navodi da su mnoge kolege, zdravstveni radnici, i sa korona virusom išle na posao, kako ne bi izgubile radno mjesto, odnosno kako im ne bi bila umanjena plata. Potrebno je, kako ona navodi, sada upoznati i zdravstveno osoblje o primjeni ovog Pravilnika, kako bi zaštitili svoja prava.

 

 

 

 

(Izvor:rtvslon.ba)