Naslovna AKTUELNO Crkva Svetog Ante Padovanskog djelo arhitekte Karla Paržika (VIDEO)

Crkva Svetog Ante Padovanskog djelo arhitekte Karla Paržika (VIDEO)

Prije 78 godina umro je jedan od najznačajnijih graditelja austro-ugarskog perioda u BiH Karl Paržik. Ostat će upamćen po brojnim arhitektonskim djelima, većinom u glavnom gradu BiH, a jedno takvo krasi i Lukavac – Crkva Svetog Ante Padovanskog.

 

Čuveni češki arhitekta Karl Paržik projektovao je brojne reprezentativne građevine, od kojih su neke proglašene nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Nakon Lukavca i Olova, Paržik u istom duhu kreira i Crkvu Svetoga Josipa u Sarajevu 1935. godine.

 

Izgradnja ovoga objekta započela je u augustu 1928. godine i trajala je oko dvije godine.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2015. godine graditeljsku cjelinu  “Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu” proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Kao nacionalni spomenik predstavlja neizostavan dio urbanističkog uređenja grada, ima značajnu arhitektonsku vrijednost, ali i duboku simboliku. I u religijskom smislu ima veliki značaj, a kao zaštićeni nacionalni spomenik općini lLukavac daju još veću dimenziju i obogaćuju njenu listu kulturnih i sakralnih objekata.

 

Više o ovoj važnoj građevini koja krasi Lukavac saznajte u video prilogu Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)