Naslovna Istaknuto CZ Lukavac: Moguć novi val poplava!

CZ Lukavac: Moguć novi val poplava!

Iz Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac upozoravaju na opasnost od poplava i preporučuju poduzimanje preventivnih mjera, s obzirom na prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koje predviđaju obilnije padavine tokom narednih dana, posebno na području Tuzlanskog kantona.

Trenutno blago povećanje vodostaja na vodotocima, posebno rijeke Spreče i njenih pritoka, uz najavljene obilnije padavine, moglo bi dovesti do izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita, te pojave podzemnih voda.

“Mogućnost izlijevanja vodotoka postoji i  odnosi se na sve vodotoke na području općine Lukavac. U cilju spriječavanja nastajanja poplava većih razmjera, odnosno plavljenja stambenih i drugih objekata, obradivog i drugog zemljšta, oštećenja saobraćajnih komunikacija, vodovodne i komunalne infrastrukture, kao i zaustavljanja životnih tokova, preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih  dobara preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od poplava posebno uz vodotoke, obzirom da su ove mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.