Naslovna AKTUELNO Da li će novi “polarni vrtlog” pogoditi Evropu, Sjevernu Ameriku i Aziju

Da li će novi “polarni vrtlog” pogoditi Evropu, Sjevernu Ameriku i Aziju

Visoko u atmosferi iznad Sjevernog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da “zalede dah” svima na sjevernoj hemisferi. Val hladnog vremena koji prijeti Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao “polarni vrtlog”.

Tada su temperature u Čikagu pale na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi Blumberg.

 


Uobičajeno je tokom zime da hladan vazduh dođe sa Arktika. Ali je hladnoća uglavnom ostajala oko Sjevernog pola tokom sezone 2019-2020. 

Sada, poslije skoro dvogodišnjeg zatišja, zima prijeti da će se konačno vratiti.

– Stvari se namještaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i snijeg – kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije “Weather Co”. 

Prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014., ali će se nesumnjivo vratiti zima.

 

Vjetrovi koji kruže Arktikom

 

 

Hladnoća je već stigla do zapadne Evrope i Kine, zbog čega su cijene gasa u Španiji i tečnog prirodnog gasa u Aziji, skočile.

– U Parizu je temperatura niža 3,5 stepena od normalne, a u Madridu je 6,9 stepeni hladnije nego inače, dok su temperature u Pekingu pale rekordno nisko, pa je u četvrtak bilo minus 9 stepeni – navodi Tajler Rojs, meteorolog AccWeather.

Vorteks od prije sedam godina natjerao je kupce i mušterije da ostanu u toplom.  Snežna oluje bi međutim pomrsila konce i dostavljačkim službama.

Tehnički, polarni vorteks odnosi se na vjetrove koji kruže Arktikom i drže hladnoću “zaključanu” daleko na severu. Ali uz pik temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrijavanje, hladan zrak može da probije “obruč” i zaputi se južno. Trgovci gasom ovo zovu “polarna svinja”.

Hladnoća ipak samo u SAD?

 

 

Ovo može da znači hladnoću svuda na sjevernoj hemisferi, mada će se ove godine ona najvjerovatnije zadržati samo u SAD, navodi Rajan Trušelu, predsednik “Weather Tiger LCC”.

Val teškog minusa mogla bi da okusi istočna obala SAD i Velika jezera.

To će biti velika promjena za Ameriku, kada je temperatura u pitanju. U Njujorku, januarska očitavanja pokazuju da su temperature više 5,1 stepen od uobičajenih, a Čikago je bio 7,2 stepena topliji. 

Ipak, kako navode sami meteorolozi, nema garancije da će se ovako hladno vrijeme zaista i desiti.

– Mnogo puta u prošlosti, prognoza hladnog vremena ispostavilo se, bila je lažna uzbuna – kaže Džim Rouler, vodeći meteorolog u “Energy Weather”.