Naslovna AKTUELNO Dan državnosti obilježen u Lukavcu

Dan državnosti obilježen u Lukavcu

Dan državnosti BiH u Lukavcu je obilježen prigodnim aktivnostima i to svečanom sjednicom Općinskog vijeća Lukavac i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Lukavac započela je intoniranjem himne BiH, nakon čega su pozdravne riječi uputili sekretar Općine Lukavac Enes Numanović, koji je prenio čestitke načelnika Edina Delića, i predsjedavajući Općinskog vijeća Mehmed Suljić, koji je pozvao da učenjem fatihe ili na drugi prigodan način prisutni iskažu poštovanje poginulim borcima.

 

Numanović i Suljić ukazali su na važnost obilježavanja  25. novembra, kao jednog od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH, dana na koji je 1943. godine, nakon 480 godina, obnovljena njena državnost.

 

U ime vijećnika Općinskog vijeća Lukavac prigodnim govorom obratila se Jasminka Memić.

 

„Zbog odricanja i žrtvi onih koji su nam omogućili suverenu, nezavisnu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana, moramo biti odgovorni  za kontinuitet njene opstojnosti, kako bi je očuvanu i bolju ostavili novim naraštajima.

 

S vremena na vrijeme, posebno u ovakvim danima, trebamo se prisjetiti i važnih historijskih događaja, kako bi informisali, uvjerili, podsjetili i argumentovano branili činjenicu da je Bosna i Hercegovna država i da su 25. Novembar – Dan državnosti, kao i 1. Mart – Dan nezavisnosti, neosporno važni državni raznici koje treba dostojno obilježiti.

 

Tužna je činjenica da danas veliki broj njenih građana ne osjeća Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu i da se današnji praznik obilježava samo na dijelu teritorije. No, činjenica da neko obilježava ili ne obilježava državne praznike ne umanjuje postojanje i značaj tih datuma koje trebamo iskoristiti za pružanje ruke i šanse i drugima i drugačijima, kao vlastiti doprinos očuvanju naše zajedničke Bosne i Hercegovine“, rekla je, između ostaloga, vijećnica Memić.

 

U ime Kluba nacionalnih manjina čestitku je uputio vijećnik Ramiz Frljanović.

 

Veliki broj delegacija je položio cvijeće i odao počast poginulim borcima na Spomen-kosturnici Lukavac i na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i šehidima u Lukavcu.

 

(RTV Lukavac)