Naslovna AKTUELNO Dan planete Zemlje obilježen u Puračiću + VIDEO

Dan planete Zemlje obilježen u Puračiću + VIDEO

Dan planete Zemlje nizom prigodnih aktivnosti obilježili su učenici i nastavnici OŠ „Puračić“.

 

Željeli su pokazati da svaki pojedinac svojim primjerom može doprinijeti u očuvanju životne okoline, a uputili su i poziv da svi zajedno učinimo našu Zemlju ljepšom i boljom, te je takvu ostavimo budućim pokoljenjima.


 

Učenici su sa transparentima i porukama prošetali kroz dvorište i ulicom pored škole. U holu su imali video prezentaciju i kratki program, sa kojega su upućene i motivirajuće poruke.

 

„Učenici naše škole uz mentorstvo Glibanović Svjetlane, a uz saradnju sa menadžmentom škole, vijećem učenika, vijećem roditelja i razvojnim timom škole, obilježavaju Dan planete Zemlje. Cilj nam je ojačati svijest o važnosti očuvanja životne okoline i prirodnih ljepota na našoj Zemlji“, rekla je za RTV Lukavac nastavnica Suada Bećirović.

 

Učesnici akcije su u znak upozorenja nosili crne trake, maske i transparente sa porukama, u školskom holu su imali prikaz ekoloških katastrofa koje su uzrokovane nemarnim odnosom čovjeka prema prirodi, a sadili su i cvijeće. Moto pod kojim su proveli sve ove aktivnosti bio je „djelujmo stvaralački, a ne rušilački i tako sačuvajmo našu planetu Zemlju“.

 

„Svima nam je poznato kako je planeta Zemlja važna i da svakodnevno moramo raditi na očuvanju i zaštiti naše životne sredine“, rekla je učenica Nejla Hasić.

 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obilježava se širom Svijeta 22. aprila od 1992. godine, a sa ciljem da se upozori na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećanja potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

 

(RTV Lukavac)