Naslovna AKTUELNO Dan ružičastih majica će biti obilježen i u Lukavcu

Dan ružičastih majica će biti obilježen i u Lukavcu

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, obilježit će se u srijedu, 26.02.2020. godine u 20 bh. gradova diskusijom djece i mladih na temu vršnjačkog nasilja i potom sadnjom drveta prijateljstva. U saradnji sa pokretom mladih “Vrijedni Pažnje”, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

 

Dan ružicastih majica je prilika da se mladima, odgovornim odraslim osobama i društvu u cjelini, skrene pažnja na problem, uzroke i implikacije vršnjačkog nasilja u našim školama gdje se, prema posljednjoj Međunarodnoj studiji o samoprijavljenom prestupništvu u BiH, nasilje najčešće i događa.


 

Prema rezultatima studije, svako sedmo dijete bilo je uključeno u jedan ili više oblika prestupničkog ponašanja do svoje šesnaeste godine, a 3% djece je izjavilo da su u školu odlazili sa hladnim ili vratrenim oružjem. Svako jedanaesto dijete prijavljuje da je nasiliničke radnje činilo nad vršnjacima. Kada je u pitanju nasilje među djecom, najčešće se događaju fizički napadi i zlostavljanje putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a to su ujedno i oblici nasilja koji se najmanje prijavljuju. Nasilje se prema istraživanju najčešće događa u školama i prostorima oko škola. Stoga će World Vision BiH i mladi članovi pokreta „Vrijedni pažnje“ ovaj važni datum, prema preporukama studije, posvetiti prevenciji nasilnih oblika ponašanja među učenicima.

Diskusija će se u 20 bh. gradova održati u formi pričaonice, gdje će djeca i mladi, jedni sa drugima razgovarati o ponašanjima koja ih povrjeđuju i alternativama nasilnom ponašanju. Između ostalih, lokacije gdje će se u srijedu, 26.02.2020. godine obilježiti Dan ružičastih majica su:

 

1.        GORAŽDE, plato ispred gradske dvorane u Goraždu od 12:20h;
2.        ISTOČNO SARAJEVO: JU Srednja škola “28 juni” od 12h;
3.        KALESIJA: Mješovita srednja škola Patriotske lige bb od 12h.

 

Pored navedenih lokacija, Dan ružičastih majica se obilježava u Banovićima, Brezi, Doboju, Doboj Istoku, Ilijašu, Istočnoj Ilidži, Kaknju, Kneževu, Kotor Varošu, Lukavcu,  Srednjem,  Palama, Petrovu, Prnjavoru, Varešu, Sapni i Zvorniku, te u privremenim prihvatnim centrima Salakovac i Ušivak.