Naslovna AKTUELNO Danas ističe rok za dostavu zamjenskih članova biračkih odbora

Danas ističe rok za dostavu zamjenskih članova biračkih odbora

Komisija za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac Edina Delića primila je prijedloge političkih subjekata za članove biračkih odbora.

 

U prisustvu svih članova komisije otvorene su koverte, pregledani su prijedlozi, te je utvrđeno da su svi uredno ovjereni i opečaćeni, kao i dostavljeni u predviđenom roku.


 

Rok za dostavu zamjenskih članova biračkih odbora ističe u ponedjeljak, 23. aprila 2018. godine u 15,00 sati.

 

Komisija je propisala da će se utvrditi opća lista zamjenika po političkim subjektima, koalicijama i nezavisnim kandidatima, a na osnovu izvršenog žrijebanja koja će brojati ukupno 63 zamjenika plus mobilni tim.

 

Zamjenici će biti angažovani po potrebi ukoliko neko od imenovanih predsjednika ili članova biračkog odbora iz istog političkog subjekta odustane od rada u biračkom odboru ili se ne pojavi na biračkom mjestu na dan glasanja o opozivu 13. maja.

 

Prema izvršenom žrijebanju po osam zamjenskih članova će imati: DF, SDA, SBB, Mehmed Suljić, Dosta je bilo, Ujedinjeni za Lukavac SDU, LDS i DSI, SDP, a Stranka za BiH će imati sedam zamjenika.

 

Predloženi kandidati treba da ispunjavaju opšte uslove iz člana 2.2 Izbornog zakona BiH, kao i posebne uslove: da su osobe sa pravom glasa, da su osobe sa odgovarajućom stručnošću i iskustvom u provođenju izbora, da imaju prebivalište u općini za koju se imenuje birački odbor , po mogućnosti da je upisan u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za biračko mjesto za koje se imenuje, te da imaju najmanje završenu srednju školu, odnosno III, IV i V stepen stručne spreme.

 

(RTV Lukavac)