Naslovna AKTUELNO Danas je Svjetski dan Downovog sindroma, obucimo šarene čarape

Danas je Svjetski dan Downovog sindroma, obucimo šarene čarape

Ovaj dan je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a odabran je na temelju trisomije 21. hromosoma, po čemu je Downov sindrom i jedinstven. Ovo je ustvari genetski poremećaj uzrokovan jednim hromosomom viška, a nastaje u trenutku začeća.

Ime sindroma dolazi od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa koji je 1866. opisao sindrom. Ovaj sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkih poteškoća u razvoju djeteta.

U prosjeku se jedno od 650 novorođenčadi rađa s ovim sindromom, a poremećaj ometa normalan razvoj. U od 30 do 60 posto slučajeva osoba ima srčane probleme, dok 20 posto ima endokrinološke probleme koji predstavljaju poremećaje u radu štitne žlijezde. Oboljelom djetetu je potreban veliki angažman cijele porodice i društva, jer mu često veliki problem predstavlja inkluzija u društvo.

Iz godine u godinu naučnici imaju sve više saznanja o ovom sindromu, a budućnost je svjetlija nego ikad. Osobe s Downovim sindromom su sve više prihvaćene i sve se bolje snalaze u bh. društvu, a dokaz za to je i Hasan Sejdinović koji je prije nekoliko dana osvojio najsjajniju medalju na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju, u Bosnu je donio zlato.

 Za njih granice ne postoje, oni su modeli, bilderi, karatisti i još mnogo toga. Iz dana u dan dokazuju da imati Downov sindrom ne znači imati “posebne potrebe”. Ustvari, njihove glavne potrebe su iste kao i potrebe svakog drugog čovjeka. Žele jesti, piti, disati, voljeti i žele da im ljubav bude uzvraćena.

Na 21. mart podsjećamo svijet kako na njih ne trebamo gledati kao na fenomen ili rijetkost, nego kao na ravnopravan dio društva. Ovaj sindrom ne treba da se spominje samo 21. marta, već svaki drugi dan u godini. Šarenim čarapama poručujemo svijetu kako je uredu biti drugačiji, a osobama s Downovim sindromom poručujemo kako se trebaju osjećati ravnopravno i prihvaćeno.

Osim toga, danas pružamo podršku svim roditeljima djece s Downovim sindromom. Oni su generali bitke protiv sistema i protiv brojnih nepravdi s kojim se susreću sa svojom djecom. Naoružani hrabrošću i odlučnošću, bore se s brojnim pitanjima koja se neprekidno roje iznad njihovih glava.

 

Djeca i odrasli s Downovim sindromom žive život punim plućima, osvajaju svojim osmijehom, oni su inspiracija ostalima da nikad ne treba odustati. Ovi borci svaki dan šire pozitivnu energiju i za njih riječ “odustajanje” ne postoji. Ljubav i sreća stanuju u njihovim srcima, a skupa u šarenim čarapama koračamo u bolju budućnost gdje će inkluzija u društvo biti najmanji problem, a najveći s kim se prije možemo poigrati.