Naslovna AKTUELNO Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja“Bezbroj razloga za život” naziv je kampanje koju u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizira Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Feniks”.

 

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije za mentalno zdravlje od 1992.godine. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je “Promocija mentalnog zdravlja i prevencija samoubistva”.

 

S obzirom na rastući izazov pojave samoubistava u svijetu i kod nas, ali i kontinuirane probleme s kojima se suočavaju mladi i koji ih nerijetko tjeraju na emigriranje iz BiH, Udruženje Feniks od oktobra ove godine pokreće i novu kampanju “Bezbroj razloga za život”.

 

Procjenjuje se da godišnje oko 800.000 ljudi širom svijeta sebi oduzme život, a suicid je primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti.

 

Kampanja se provodi kao dio projekta “Organizaciono i institucionalno jačanje “Feniksa” s razvojem mehanizma održivosti” koji Udruženje provodi u partnerstvu sa švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH, u okviru projekta MyRightBiH.

 

Tim povodom večeras je upriličena projekcija filma “F 41 i ja” koji govori o problemu anksioznosti i javna tribina o temi “Razgovori o mentalnom zdravlju”.