Naslovna AKTUELNO Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

 

Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Evropska unija je riješena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja. 

Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima i pritiscima.

 

U Evropskoj uniji i na Balkanu registrovan je pad medijskih sloboda za 1,7 posto u smislu prepreka i napada na novinare. Iako se generalno u evropskim zemljama poštuju medijske slobode, novinari se i dalje suočavaju sa ozbiljnim napadima: od ubistava na Malti, u Slovačkoj i Bugarskoj, do fizičkih i verbalnih napada na novinare u Srbiji i Crnoj Gori ili nasilja nad novinarima u Francuskoj.

 

Izvještaj Reportera bez granica o medijskim slobodama pokazao je kako je mržnja prema novinarima izazvala nasilje i time i rast straha. Broj zemalja koje se smatraju sigurnima za novinare sve je manji, a autoritarni režimi sve više sužavaju prostor za slobodan rad medija.

 

Čak 21 posto građana BiH opravdava nasilje nad novinarima

 

Najveći dio građana BiH- 79 % sudionika istraživanja, smatraju „neprihvatljivom svaku vrstu napada na novinare i medije“, dok istovremeno čak 27% ispitanika u Republici Srpskoj i 17 % u Federaciji BiH opravdavaju nasilje. U poređenju sa 2018. godinom, rezultati predstavljaju zabrinjavajući porast broja građana (za cijelih 14%) koji opravdavaju nasilje nad novinarima u Bosni i Hercegovini.

Ovo je samo dio rezultata istraživanja koje su proveli Udruženje/udruga BH novinari i Fonadacija Friedrih Ebert u povodu 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

 

Građani BiH,  kao i zasebno oba entiteta,  su “značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine”.  Najveći dio ispitanika smatra da sloboda medija u FBiH „uopće nije ili je djelomično prisutna“,  dok u RS  gotovo 90%  ispitnika smatra da “sloboda medija uopće nije ili je djelomično prisutna“ u ovom entitetu.

 

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Vijećem za štampu i ove godine će obilježiti Svjetski dana slobode medija – 3. maja širom Bosne i Hercegovine!