Naslovna AKTUELNO Danas ponovno brojanje listića sa nekoliko glasačkih mjesta (VIDEO)

Danas ponovno brojanje listića sa nekoliko glasačkih mjesta (VIDEO)


U skladu sa članom 2.13. Izbornog zakona BiH, između ostalog, općinske izborne komisije su nadležne da objedine rezultate izbora sa svih biračkih mjesta u općini, posebno za svaki organ za koji je vršen izbor, te da ih dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

 

Nakon unosa i kontrole rezultata za pojedina biračka mjesta Općinska izborna komisija Lukavac utvrdila je  određene nepravilnosti.

 

Zbog uočenih nepravilnosti, OIK-a Lukavac je podnijela Zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata za redovna biračka mjesta na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate.  Centralna izborna komisija odobrila je i ovaj kao, i zahtjev vezan za biračko mjesto 039 Turija, gdje nisu preneseni utvrđeni rezultati iz pomoćnog obrasca za brojanje.

 

Općinska izborna komisija Lukavac za ponovno brojanje imenovala je tri posebna tima, a za biračko mjesto Turija pozvan je  odbor koji je  utvrdio prve rezultate, te su oni odradili  i ponovno brojanje. Ovoj aktivnosti prisustvovali su i akreditovani stranački posmatrači. Nakon utvrđivanja rezultata, isti će se unijeti u odgovarajuću aplikaciju  i biti dostupni svim političkim subjektima  i građanima.

 

Centralnoj izbornoj komisiji Lukavac u ovoj sedmici će biti dostavljene vreće sa izbornim materijalom,  a aktivnosti općinskih komisija nastavljaju se sve do potvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

 

 

Više doznajte u video prilogu Mirzete Riđešić: