Naslovna AKTUELNO Danas premijera filma „Crvene ruže ulice“ (VIDEO)

Danas premijera filma „Crvene ruže ulice“ (VIDEO)Akcioni i edukativni kratki film „Crvene ruže ulice“ će imati svoju premijeru u CineStaru u četvrtak, (10.10.) sa početkom u 18 sati. U narednom mjesecu,  film će  biti prikazan i na uglednim TV kućama , festivalima, kulturnim institucijama grada Tuzla i drugim gradovima u BiH, tako da će svi zainteresovani imati još prilika da pogledaju o čemu je riječ. Filmark produkcija iz Tuzle  je zajedno sa Udruženjem za promicanje pozitivnih vrijednosti “Oaza” realizovala projekat sa ciljem predstavljanja ozbiljne teme: nasilje u saobraćaju.

 

Može se reći da je jedan od rijetkih filmova ovog žanra koji ne sadrži nepristojne izraze, te je samim time podoban i za mlađu populaciju. Povratna informacija publike nakon objavljenog trailera filma je utjecala na to da se zbog ogromnog interesovanja prolongira za drugi termin, zbog manjka karata za sve zainteresovane. Nestrpljivi, znatiželjni i zaintrigirani slali su upite redakciji i menadžmentu, a sada ih konačno možemo razveseliti novim datumom kada će moći pogledati film  tuzlanske produkcije.

 

Kratki film nastoji skrenuti pažnju na zloupotrebu korištenja oružja, nepropisnu vožnji i nepostojanje saobraćajne kulture koja je rastući problem u našoj zemlji. Prema podacima, u 2018. u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. Edukativnim filmom se pokušava podstaći vozače i sve učesnike u saobraćaju da razmisle prije nego što djeluju, da postanu svjesni kako svakom ishitrenom reakcijom mogu ugroziti svoj i nečiji život te da postoje posljedice sa kojima će se morati suočiti kasnije.

 

Slogan kojeg često možemo vidjeti na određenim autoputevima glasi “Vozi pažljivo, neko te voli / očekuje kući ” snažno apeluje na emocije; te su tvorci filma, imajući na umu taj slogan, željeli predstaviti emotivnu priču svih glavnih likova i time poslati bitnu poruku . Glavne uloge tumače diplomirani glumci Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, Husnija Ćoralić (25) i Emrah Mujkanović  (24). Pored njih u filmskom svijetu okušao se desetogodišnji Alim Smajić i dvanaestogodišnji Aldino Mujanović, kojem je ovo drugo filmsko  iskustvo i saradnja sa Filmarkom.

 

Idejni realizator i scenarista filma je Muhamed Mahmutović, član Upravnog odbora udruženja Oaza; redateljsko mjesto pripalo je Jasminu Jatiću, a producent filma je Ilijas Jahić, direktor Filmark produkcije iz Tuzle. Pozivu da učestvuju u filmu odazvali su i službenici MUP-a TK, Vatrogasne brigade i ekipe hitne pomoći. U filmu je učestvovalo više od 90 osoba, a snimanje je trajalo jedan dan. Akcione scene filma snimane su u centru grada Tuzla, dok su ostali kadrovi u Novom naselju, Trgu Slobode i Domu zdravlja.

 

Filmark produkcija nastoji širiti i unapređivati kulturu i umjetnost, posebno filmsku produkciju; te dati šansu i vjetar u leđa svim mladim glumcima, muzičarima, umjetnicima iz različitih sfera pružanjem prilike da zajedno stvaraju. Mjesta za premijeru možete rezervisati putem Facebook i instagram stranice Filmark produkcije. Ulaz je besplatan.