Naslovna AKTUELNO Danas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara...

Danas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH

Danas, sa početkom u 11:15 sati, grupa građana i aktivista organizira proteste protiv bh. političara koje smatraju odgovornim za kašnjenje sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa. Na protestima će tražiti njihove ostavke.

 

 

 

 

 

Konkretno, kako su ranije govorili organizatori protesta, traže se ostavke kompletne federalne vlade, kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog, kako se navodi u zahtjevima grupe građana i aktivista, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom.

 

 

 

 

 

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan Grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.), i da je vrijeme da se, kako kažu, danas oslobode drugih.

 

 

 

 

 

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

 

 

 

 

 

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

 

 

 

 

 

Organizatori protesta objavili su i uputstva svima koji žele učestvovati

 

 

 

 

 

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta BiH

12:35 – 13:00 Protesna šetnja/vožnja prema Vladi FBiH

13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije BiH

 

 

 

 

 

“Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska)”, kazali su iz organizacije protesta.