Naslovna Istaknuto Danas se obilježava Dan Armije Republike BiH!

Danas se obilježava Dan Armije Republike BiH!

Danas se obilježava Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme napada neprijatelja. Podsjećamo, Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije.

 

Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je čestitku u povodu 15. aprila, Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog puka) Oružanih snaga BiH.

– Poštovane porodice šehida i poginulih branilaca, ratni vojni invalidi, dobitnici najvećih priznanja i odlikovanja, generali, komandanti, demobilizirani branioci želim da vam lično i u ime Federalnog ministarstva uputim čestitke u povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Istovremeno, čestitam i godišnjicu formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH – naveo je ministar.

Istaknuo je da je Armija RBiH bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka i najčasnija armija u historiji ratovanja.

– Bila je jedina legalna i legitimna sila čiji pripadnici su pred daleko moćnijim neprijateljima odbranili svoja ognjišta i narode koji ovdje žive hiljadama godina unazad, i to nikada niko nije i neće promijeniti. Činjenice govore da su pripadnici Armije RBiH goloruki i često bez ikakvog naoružanja, hrabrim srcima i uz Božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine, predvođeni vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem – poručio je Bukvarević.