Naslovna AKTUELNO Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina!

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina!

Danas je Međunarodni dan borbe protiv mina.
Organizacija UDAS iz Banja Luke, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH – MDDC iz Sarajeva, ITF Enhancing Human Security iz Slovenije i UNDP Bosne i Hercegovine, u periodu od 30. marta do 4. aprila 2020. godine, na svojim su društvenim mrežama svakog dana u 12 sati objavljivali inspirativne priče navedenih organizacija uključenih u protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Ova medijska kampanja imala je za cilj da prenese snažne poruke učesnika protivminskog djelovanja, kako žrtava mina, deminera, tako i mnogih drugih pojedinaca i organizacija, ali i da skrene pažnju javnosti na problem mina koji je u našoj zemlji još uvijek prisutan.

Važno je istaći donatore koji nesebično i već decenijama pružaju podršku projektima deminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH.

Mine i zaostala neeksplodirana ubojita sredstva izazivaju patnju i stradanja, predstavljaju ozbiljnu prepreku ekonomskom razvoju, sprečavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te uspostavljanje normalnih društvenih tokova i sigurnog okruženja. Zbog toga je od velike važnosti da se, kako kažu, zemlja očisti od mina jer bez sigurnosti svih građana i posjetioca naše zemlje nemoguć daljnji oporavak i napredak Bosne i Hercegovine.


BiH se i dalje suočava s ozbiljnim problemom zagađenosti minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti
i životima preko 300 hiljada građana. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 967 km2. U periodu od 1996 – 2020 stradalo je ukupno 1767 osoba, od čega 617 smrtno.