Naslovna Istaknuto Danas se obilježava Međunarodni dan Brajevog pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan Brajevog pisma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 17. decembra 2018. godine usvojila Rezoluciju World Blind Union potvrdivši 4. januar, dan rodjenja Louis Braille kao Svjetski dan Brajevog pisma.

 

Ovo je prilika za podizanje svijesti o značaju pretvaranja pisane riječi u taktilnu formu u korist slijepih i slabovidih osoba širom svijeta!

 

Brajevo pismo je izumio i usavršio Louis Braille (1809.-1852.) i to je jedino pismo za slijepe osobe. Ovo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.

 

Slijepe osobe, zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima, danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju sa svijetom na ravnopravnoj osnovi sa drugima.

 

Unatoč razvoju tehnologije i brojnim pomagalima danas, ovo pismo je i dalje temelj pismenosti slijepih osoba.Omogućava im ravnopravnost, školovanje, afirmaciju u društvu, pristup informacijama, ali i uživanje u svim segmentima života.

 

Međutim, bez obzira na tehnološki napredak i sve benefite koje je takav napredak donio slijepim osobama, Brajevo pismo ostaje nezamjenjivo u svakodnevnom životu slijepih osoba.

 

Znakovi Brailleovog pisma uče se po složenosti, a ne po abecedi. Prilagođavaju se gramatičkim, pravopisnim i semantičkim pravilima koja vrijede u određenom jeziku.

 

Proces učenja je postepen i sastoji se od više faza, a najveći izazov je prepoznavanje njegovih znakova, odnosno razvijanje osjeta dodira.

 

Iako se ne koristi dovoljno, Brailleovo pismo je sve raširenije. Na njemu se štampaju udžbenici, časopisi i edukacijski materijali već dugi niz godina, iako ljudi to rijetko primjećuju.

 

Brailleovi natpisi na kutijama lijekova pravi su primjer kako bi se ovi znakovi trebali proširiti i na ostale predmete u svakodnevnoj upotrebi – kuhinjske uređaje, etikete na stvarima, na cjenovnicima i slično.

 

Koristeći Brajevo pismo, slijepe osobe mogu u svojim domovima obilježiti kućanske aparate i tako ih učiniti pristupačnim za korištenje, a obilježavati se mogu i brojne druge stvari, prehrambeni artikli i predmeti u svakodnevnoj upotrebi.

 

Brajevo pismo nema alternativu ni kada je u pitanju neposredan kontakt sa tekstom, budući da je dokazano da se samo slušanjem ne dobiva potrebni nivo informacija i razumijevanja.