Naslovna AKTUELNO Danas se obilježava međunarodni dan zdravlja!

Danas se obilježava međunarodni dan zdravlja!

7. April 2020. je dan za proslavu rada medicinskih sestara i babica i podsjećanje svjetskih lidera na kritičnu ulogu koju igraju u održavanju svijeta zdravim. Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije COVID-19 – pružanje visokog kvaliteta, poštovanja i tretmana i njege, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke studije. Jednostavno, bez medicinskih sestara ne bi bilo odgovora.

U ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva i širom svijeta. WHO (SZO – Svjetska zdravstvena organizacija) i njeni partneri će dati niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice.

To će biti od ključnog značaja za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva vezanih za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost, zdravlje majke i djeteta, zarazne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, spremnost na hitne slučajeve i reagovanje, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane, između ostalog, brige orjentisane na ljude.


Pozivamo na vašu podršku Svjetskog dana zdravlja kako bi se osiguralo da radna snaga sestara i babica bude dovoljno snažna da osiguraju da svi, svugdje, dobiju zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna.

Oznaka Svjetskog dana zdravlja je: Podrška sestrama i babicama – Support nurses and midwives.