Naslovna AKTUELNO Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

 

Glavna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.


 

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

 

Na današnji dan svijet se sjeća i novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.

 

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno preko 700 novinara. Prema izvještaju Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, no mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

 

Reporteri bez granica ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

 

Indeks slobode medija obuhvata 180 država, a za razliku od godinu ranije BiH se popela za pet mjesta na ljestvici.

Kao problem medija u BiH navedena su miješanja politike u izvještavanje, netransparentna koncentracija vlasništva te nezaštićenost novinara.

Kada su u pitanju države u regionu najgore se pozicionirala Crna Gora koja se nalazi na 105. mjestu i u godinu dana je pala jedno mjesto na ljestvici. Odmah poslije nje ide Srbija koja je pala za tri mjesta i nalazi se na 93. mjestu.

“Reporteri bez granica” su ocijenili da je u Srbiji postalo opasno biti novinar, te da nema istraga u brojnim slučajevima napada na novinare. Upozorili su na brzo širenje lažnih informacija u ovoj državi kao i na veliku koncentraciju medijskog vlasništva.

Hrvatska se nalazi za jedno mjesto ispod Bosne i Hercegovine nakon što se popela pet stepenica na ljestvici. Naglašeno je da se u ovoj državi Vlada ne prestaje miješati u rad državnih medija, te upozoreno da postoji problem fizičkih i cyber napada na novinare.

U regiji, pored Hrvatske, Srbije i Crne Gore još su Makedonija (92), Albanija (84) i Kosovo (70) ispod BiH.

Jedina država u regionu koja se bolje pozicionirala od nas je Slovenija koja se popela za dva mjesta više i nalazi se na 32. poziciji. U ovoj državi prošle godine nije zabilježen nijedan napad na novinare, izvijestili su “Reporteri bez granica”.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se nastavlja instrumentalizacija medija u političke svrhe:

“Polarizovana politička klima obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalnom retoriku je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.”

Oni su istaknuli kako su novinari sve češće napadani zbog etničkog porijekla i priča o kojima pišu, a da tužbe za klevetu političarima služe u zastrašivanju novinara.

Navodi se i da državno tužilaštvo nije učinilo mnogo na ispitivanju informacija do kojih su dolazili istraživački novinari, te da zabrinjava netransparentnost u koncentraciji vlasništva medija u BiH.