Naslovna AKTUELNO Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra (VIDEO)

Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra (VIDEO)


Svjetski dan turizma obilježava se 27.septembra, podižući svijest ljudi o turističkim društvenim, kulturnim, političkim i ekonomskim vrijednostima. Općina Lukavac obiluje mnogim turističkim potencijalima, a u posljednje vrijeme radi se i na uređenju određenih destinacija s ciljem obogaćivanja ponude i privlačenja turista.

 

 

 

U Tuzlanskom kantonu izvršena je kategorizaciji turističkih mjesta. Tom odlukom, a u skladu sa značajem za turizam Tuzla, Gradačac, Srebrenik i Lukavac stavljeni su u A kategoriju. Posebni kriteriji za kategorizaciju turističkih mjesta bili su turističko-ugostiteljski i smještajni kapaciteti odgovarajuće kvalitete, nivo izgrađenosti infrastrukture, prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe, uređenost javnih površina te dodatna ponuda kao što su sport, kultura, trgovine i slično.

 

 

Ekonomske koristi od turističkog poslovanja trebaju biti podjednako omogućene na svim nivoima.Što se naše zemlje tiče, možemo slobodno reći, kad se govori o inkluzivnom rastu, da trebamo više pažnje posvetiti zapošljavanju mladih i žena u turističkom sektoru, kao i osoba s posebnim potrebama te etničkih manjina.

 

Detaljnije u video prilogu Sabine Džibrić