Naslovna AKTUELNO Danas 9. protestna šetnja građana

Danas 9. protestna šetnja građana

U organizaciji Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac i ovog prvog  ponedjeljka u mjesecu građani naše općine će mirnom šetnjom još jednom upozoriti nadležne, odgovorne i one koji mogu promijeniti stanje da im  je dosta prekomjernog zagađenja i da žele poštivanje zakonskih normi kada je u pitanju ekologija. Još jednim 9. po redu skupom poslat će poruku da im je prekomjernog onečišćenja dosta te da žele čist zrak, vodu i tlo  dostojni života čovjeka

 

 


Protestna šetnja ići će istom rutom kao i predhodnih mjeseci od trga bremena, ispred zgrade općine, konzuma, petrak-ssl-fcl te povratak na trg bremena. Iako je u protestnim šetnjama odziv građana  bio jako slab u odnosu na veliku problematiku koja je evidentna a koju potvrđuju i nedavni izvještaji Ministarstva zdravstva koji će javnosti biti prezentirani narednih dana.

 

A i dosadašnjim istraživanjima ukazivalo se na utjecaj prekomjernog zagađenja na obolijevanje stanovništva na području naše općine.

Jedna od analiza pokazala je da na području Lukavca ima oko dvije i po hiljade oboljelih od malignih bolesti. U periodu od 2014. do 2017. evidentirano je više od 4 000 slučajeva respiratornih oboljenja kod beba do godinu dana, upozoravaju iz Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac. Oni tvrde da je to posljedica zagađenosti hrane, vode i zraka, zbog nepropisnog rada pojedinih fabrika na  ovom području.Zbog toga smatraju da motivacija građana ne bi smjela izostati jer borba za svoj život, život svoje djece i porodice je dovoljan razlog da građanski aktivizam ne izostane te će i u narednom periodu sa istim ciljem biti organizovane i naredne šetnje. Forum neće odustati od ukazivanja na prekomjerno zagađenje te će tražiti podršku građana na ovakav način utjecaja na nadležne, te su još jednom pozvali javnost da se odazovu 9. Protestnoj šetnji koja je zakazana za ponedjeljak 4. novembra u 16 sati.