Naslovna AKTUELNO Dijalizni pacijenti najavili isključenje sa aparata

Dijalizni pacijenti najavili isključenje sa aparataNa sastanku UO Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u proširenom sastavu, održanog u Zenici dana 25.09.2019. donesena je Odluka o organiziranju protesta isključenja sa dijalize 30. oktobra 2019. godine. Početak protesta je u 12 sati ispred Kliničkog centra UNSA. Protesti članova Udruženja će trajati do ispunjenja zahtjeva.

 

“Nakon što smo prije nešto više od 2 godine na protestima tražili Izmjene i dopune zakona o transplantaciji organa i tkiva i nakon što je u 10. mjesecu 2017. došlo do isključenja sa dijaliza u FBiH, Izmjene i dopune Zakona su usvojene i izglasane u Parlamentu F BiH u oba Doma 9.11 i 21 .11.2017.

 

Međutim, Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru, a broj transplantacija iz godine u godinu je sve manji. Ova godina će biti sa najmanje transplantacija od 2013. Jer je urađeno tek 7 transplantacija.

 

Stanje u dijaliznim centrima je jako teško i jako loše. Prema podacima ZZO I RO F BiH od prije više od godine dana preko 75 % aparata treba odmah zamijeniti novim, jer nezadovoljavaju osnovne parametre za upotrebu.

 

Nailazimo i na velike probleme kada su u pitanju lijekovi za transplantirane i dijalizirane bolesnike te problem sa medicinskim kadrom na dijalizama u F BiH. Sve nabrojano je više nego dovoljno da svoja prava, na žalost, potražimo na ulici, kad već nismo imali razumijevanja na sastancima, i šaljući dopise i pisma upozorenja koja nisu shvaćena ozbiljno. Žao nam je zbog nastale situacije, ne zbog politike i onih koji opstruiraju transplantacijski program u FBiH, nego zbog teških bolesnika, dijaliznih pacijenta koji će se isključiti sa dijalize i tako staviti svoj život na kocku. Sve ovo može imati teške posljedice i nije isključeno da se dogodi i ono najgore što najmanje želimo.”, naveli su iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

 

(RTV Lukavac)