Naslovna AKTUELNO Dijaspora nikad nije poslala više novca u BiH

Dijaspora nikad nije poslala više novca u BiHProcjene novčanih doznaka iz inostranstva za sva četiri kvartala 2018. godine iznosi 2.671 milion KM. Međutim, procjena ukupnih transfera iz inostranstva, koji uključuju i inostrane penzije, za 2018. godinu iznosi 3.911 miliona KM. Dakle skoro četriri milijarde maraka.

 

Procjene Svjetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini iznose 3.855 miliona KM.

 

Prema podacima Svjetske banke za 2018. godinu, učešće novčanih doznaka u BDP-u Bosne i Hercegovine je 11%.

 

Priliv novčanih doznaka u Bosnu i Hercegovinu prema zemlji prijema iseljenika pokazuje da je najviše doznaka u 2017. godini (preko 50%), kao i prethodne godine, stiglo od pošiljaoca iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

 

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH naglašavaju kako je kontinuiran trend porasta doznaka od 2010. godine nastavljen i ove godine.

 

Prezentovani podaci za period od 2009 do 2018. godine pokazuju da novčane doznake predstavljaju stabilan izvor prihoda za Bosnu i Hercegovinu.

 

U periodu od 2009. godine do 2018. godine ( procjena ) tako je u Bosnu i Hercegovinu stiglo ukupno 22,68 milijardi KM.

 

Uočljiva razlika u podacima Centralne banke BiH i Svjetske banke je zbog toga što podaci Centralne banke BiH obuhvaćaju samo “personalne transfere”, dok prema definiciji Svjetske banke novčane doznake predstavljaju zbir “personalnih transfera” i “kompenzacije uposlenih”, navodi se u dokumentu Migracioni upitnik za 2018. godinu.

 

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da se ovdje radi o zvaničnom odnosno legalnom toku novca i zapravo pokazuje svu ranjivost bh ekonomije jer 4 milijarde godišnje potrošnje u BiH dolazi iz vanjskih izvora.

 

“Niko ne može tačno reći koliko još donesu djeca roditeljima u gotovini” kaže Hadžić za BUKU.

 

Tu pesimističnim brojkama nije kraj, naime i sam dokument govori o trendu rasta pogotovo jer je dosta naših ljudi otišlo vani u posljednje vrijeme i naravno da će slati novac familiji.