Naslovna AKTUELNO Djeca oboljela od epilepsije bez lijekova, nadležni tvrde da dolaze krajem sedmice

Djeca oboljela od epilepsije bez lijekova, nadležni tvrde da dolaze krajem sedmice

Koronavirus izazvala je mnogo problema, a neke zemlje poput Njemačke uvele su embargo na izvoz lijekova, pa su u BiH djeca oboljela od epilepsije već duže vrijeme bez potrebnih lijekova, a roditelji su prinuđeni ilegalno dobavljati lijekove. Na izmaku su snaga.

 

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da od 22. aprila rade intenzivno te da je riječ o Diazepam klizmi koji bh. uvoznik uvozi od proizvođača iz Njemačke.

 

„Obratili smo se za pomoć i Uredu visokog predstavnika i posredstvom njega i zemljama EU. Posljednja informacija koju imamo jeste da bi krajem ove sedmice trebalo doći 300 kutija od 100 mg i 200 kutija od 50 mg“, kazao je Čerkez.

 

Upućen je i apel za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva u BiH koja jedina ima isključivu nadležnost za davanje dozvole za uvoz.

 

„Apeliramo da što hitnije djeluju kada imaju zahtjev za uvoz. Također molim naše proizvođače da u ovakvim situacijama razmotre ovu situaciju i naprave Diazepam klizmu, znamo da nekada nije ekonomski opravdano, ali u ovakvoj situaciji treba da pokažemo i taj humani karakter“, kazao je Čerkez.

 

Ministarstvo je dobilo obećanje da kada je riječ o uvozu Klonazepama da će isto biti riješeno tokom ove sedmice, te da uvoznik čeka dozvolu Agencije za lijekove.

 

„Ministarstvo je spremno da kroz interventni uvoz uradi sve što može, a pozivamo i druge da u ovoj situaciji učine sve što je do njih. Treba razmotriti i Galenski laboratorij da vide koliko su spremni da uvezu diazepam klizme. Veliki problem je bila blokada izvoza iz Njemačke“, kazao je Čerkez.