Naslovna AKTUELNO Djeca s poteškoćama mogu nakratko izaći, a ostali ne!

Djeca s poteškoćama mogu nakratko izaći, a ostali ne!


Predsjednik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka pojasnio je da se izdate mjere moraju poštovati i da djeca ne smiju izlaziti vani sve dok traje pandemija koronavirusa. Dodao je da niko ne može otići ni na kakvo izolovano mjesto jer uvijek postoji rizik od grupisanja koje je u ovim trenucima strogo zabranjeno.

 

“Ni nama nije drago što najmlađi trebaju biti zatvoreni u svojim domovima, ali to je neophodna mjera kako bismo ih zaštitili od širenja zaraze s obzirom na to da je to također osjetljiva kategorija kao i starije osobe. I roditelji koji žive u kućama i puste djecu u dvorište naravno da policijski službenici neće ući u privatni posjed i kažnjavati ih, ali neka razmisle koliko je i to sigurno zbog toga što je virus svuda oko nas i niko ne garantuje da je onda dijete sigurno”, pojasnio je Solak.

 

Solak je dodao da su izuzeci napravljeni samo za djecu s poteškoćama u razvoju koja zbog održavanja svojih motoričkih sposobnosti moraju imati fizičke aktivnosti.

 

“Ta djeca mogu s roditeljima u krugu od 50 do 100 metara ispred zgrade izaći i prošetati, policijski službenici neće naravno kažnjavati, ali i oni se smiju zadržati veoma kratko i moraju poštovati sve epidemiološke mjere. Dakle i djeca i roditelji moraju imati rukavice i masku”, zaključio je Solak.

 

Ipak, odredbe Kriznog štaba koje tretiraju potpuno zabranu izlaska iz domova mlađima od 18 godina nisu jasno, a mnogo smatraju niti opravdane. Djeca nigdje tako rigorozno nisu tretirana kao u našoj zemlji, a posljedice dužeg boravka u zatvorenom prostoru mogu biti ozbiljne.