Naslovna AKTUELNO Đikić otkrio dva faktora koja su dovela do enormne smrtnosti u BiH

Đikić otkrio dva faktora koja su dovela do enormne smrtnosti u BiH

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti molekularne biologije otkrio godinu za koju vjeruje da će u njoj virus potpuno nestati…

 

Ivan Đikić, molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti, kaže da su BiH, Hrvatska i dio Evrope pri vrhu trećeg vala.

 

-Neke zemlje će ga imati još par tjedana, neke su već došle na vrh pa lagano pada prema dole. Uistinu jesmo sada u najozbiljnijem periodu. Radi toga će, na temelju sadašnjih mjera i ponašanja, biti odgovor koliko će biti povećana smrtnost. Vidjeli ste šta se u BiH dogodilo zbog relativno slabih mjera, neozbiljnosti, neodgovornosti, zabave, Jahorina skijanja. Sve to je dovelo do nevjerovatno velikih brojeva u BiH, uz izrazito veliki broj umrlih u toku dana, što je posljedica svega toga. Upravo radi toga je neophodno imati konzistentnost, dobru strategiju i odgovornost, da nema takvih odskakanja slobode i onda strogih mjera kao što je policijski sat, kazao je Đikić.

 

TREBA NAM VAKCINA, ALI I LIJEK

 

Smatra da nisu iznevjerena očekivanja od znanstvenika i stručnjaka, kada je u pitanju vakcinacija.

 

-Više smo razočarani samom implementacijom. Znanstvenici su unutar godinu dana stvorili cjepiva koja su uistinu dobra. Svi smo razočarani implementacijom, organizacijom, proizvodnjom, nabavkom cjepiva i ono što je najvažnije komunikacijom, kampanjama prema građanima, da budu pravilno informirani šta im donosi cijepljenje, koje su moguće opasnosti, koje su koristi i kako gledamo u budućnosti da kontroliramo ovu bolest sa time da moramo procijepiti određeni postotak populacije. Kad bi se sve to napravilo dobro, vjerujem da bi danas bili u jednoj pozitivnijoj, optimističnijoj noti šta nas očekuje ovo ljeto. Nažalost momentalno smo svi zabrinuti. Mali je broj vakcina, mali je broj pravilnih informacija kada ćemo ih imati i kako ćemo procijepiti taj neophodni postotak populacije, kaže Đikić i dodaje da je AstraZeneca izrazito učinkovita.