Naslovna Istaknuto Đoković na sudu ipak dobio vizu za Australiju

Đoković na sudu ipak dobio vizu za Australiju

 

Novak Đoković je dobio pravnu bitku protiv australskih vlasti i odobrena mu je viza za ulazak u državu, koja je prije nekoliko dana iznenada ukinuta.

 

Najbolji teniser svijeta je dobio medicinsko izuzeće jer je prebolovao koronavirus u decembru, no po dolasku u Melbourne viza mu je poništena.

 

Savezna vlada i lokalne vlasti u Melbourneu su tvrdile da prebolovani koronavirus nije uslov za ulazak u Australiju, već vakcinacija, a s obzirom na to da je Đoković izjavio da nije vakcinisan, oduzeta mu je viza, a on prebačen u imigracioni centar.

 

Nakon pet dana održano je suđenje na kojem su Đokovićevi advokati imali jače argumente od kolega koji su zastupali australske vlasti te je sudija Anthony Kelly presudio u korist najboljeg tenisera svijeta.

 

 

Nešto malo nakon 7 sati jutros donesena je velika odluka za srbijanskog tenisera. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove i da Đokoviću bude ukinuta odluka o ukidanju vize.

 

Međutim, advokat Vlade Australije je zaprijetio da još uvijek postoji šansa da se ponovo ukine viza Đokoviću i da on ne zaigra na Australian openu.

 

Advokat australskih vlasti Christopher Tran izjavio je da i pored ovakve odluke sudije za Đokovića nije još uvijek sve završeno jer konačnu riječ ima ministar za imigraciono pravo Alex Hawke.

 

Riječ ministra za imigraciju je, prema zakonu Australije, iznad svih pa čak i države Victorije.

 

Budući da je granica federalna ingerencija, ministar za imigraciju ima apsolutnu vlast i može poništiti svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država.

 

 

Ukoliko bi Hawke naložio da Đoković mora napustiti državu, srbijanski teniser bi to morao i učiniti, bez obzira na po njega pozitivan ishod suđenja.

 

Podsjetimo, sudija je ranije jutros naložio da se Đokoviću vrati pasoš i lične stvari u roku od 30 minuta od presude, a također će mu biti i odobrena viza.

 

Inače, najbolji teniser svijeta je dobio medicinsko izuzeće jer je prebolovao koronavirus u decembru, no po dolasku u Melbourne viza mu je bila poništena.

 

Đoković će sada ukoliko prođe i naredna odobrenja, moći nastupiti na Australian Openu, koji počinje 17. januara, a na kojem će loviti rekordnu 21. titulu s Grand Slam turnira.

 

Izvor/ Klix