Naslovna AKTUELNO Doktori u Tuzlanskom kantonu danas u štrajku upozorenja

Doktori u Tuzlanskom kantonu danas u štrajku upozorenja

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona stupit će danas u štrajk u zdravstvenim ustanovama u kojima sudski nije zabranjen, zahtijevajući zaključenje kolektivnog ugovora kojim bi bili izjednačeni sa kolegama u drugim kantonima.

Iz Strukovnog sindikata su najavili da će u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ i u Domu zdravlja Tuzla, u kojima je štrajk zabranjen odlukom Opštinskog suda Tuzla, biti organzovan polusatni štrajk upozorenja.

U saopštenju podsjećaju da su ove dvije zdravstvene ustanove u roku od 24 sata sudskim putem isposlovale privremenu mjeru zabrane štrajka, te da se njihovi plakati po zdravstvenim ustanovama cijepaju i sklanjaju, a neljekarskom kadru daju instrukcije da pacijente naručuju kao da nema štrajka, čime ih dovode u neprijatan položaj.


Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona poručio je da ne pristaje na ucjene i zastrašivanja, te tvrdi da će 90 posto ljekara ovog kantona istrajati u ostvarenju svojih prava.

Članovi ovog sindikata su naglasili da su pacijenti njihova svetinja i da će svima, kojima bude potrebna, pomoć biti pružena.

Ljekari su poručili da ne žele pristati na činjenicu da njihove kolege u Zenici, Travniku i drugim mjestima za isti posao dobiju veće plate od onih koje primaju ljekari UKC Tuzla.