Naslovna AKTUELNO Doktorica i zastupnica Samira Begić u borbi za bolja prava pacijenata

Doktorica i zastupnica Samira Begić u borbi za bolja prava pacijenata


Na protekloj sjednici Parlamenta Federacije BiH sa 68 glasova za, 2 suzdržana i 1 protiv, usvojena je inicijativa dr. Samire Begić iz Lukavca za sufinansiranje ili finansiranje posebne vrste zavojnog materijala za oboljele od bulozne epidermolize.

 

Vlada FBiH je po ovom pitanju zadužila kantonalna ministarstva zdravstva i kantonalne Zavode zdravstvenog osiguranja da obezbijede potrebna sredstva za finansiranje potrebnog zavojnog materijala.

 

Osim usvojene inicijative, dr. Begić je u parlamentarnu proceduru uputila i inicijativu za izradu Registra malignih oboljenja na nivou Federacije BiH. Poznato je da BiH nema niti jedan ovakav registar, te je iz tog razloga dodatno otežana prevencija i liječenje oboljelih od malignih oboljenja, ali i zbog neadekvatne raspodjele svih neophodnih sredstava.

 

Obzirom da su, prema informacijama kojima raspolažem, u Tuzlanskom kantonu 1/3 oboljelih djeca, te da je evidentan porast broja oboljelih od karcinoma pluća, smatram da bi Registar olakšao prikupljanje podataka i raspodjelu sredstava za prevenciju i liječenje prema broju oboljelih. Osnivanjem ovakvog Registra omogućio bi se uvid u veličinu problema malignih bolesti u populaciji, najčešće lokalizacije oboljenja, faktore rizika, preventivne mjere koje su učinkovite, efikasnija organizacija onkološke zdravstvene zaštite, incidencu i stepen mortaliteta.” – kaže Samira Begić.