Naslovna AKTUELNO Dr. Begić: Sezona je krpelja, budite oprezni pri boravku u prirodi (VIDEO)

Dr. Begić: Sezona je krpelja, budite oprezni pri boravku u prirodi (VIDEO)

Od proljeća, tačnije pri temperaturi većoj od 15°C, pa do jeseni, sezona je krpelja koji nose potencijalne opasnosti. Njihovim ugrizom na ljude se mogu prenijeti uzročnici nekoliko zaraznih bolesti.

 

U ovo toplije vrijeme djeca i odrasli sve su više na otvorenome, te stoga, pogotovo pri boravku u šumi i među niskim rastinjem, treba biti oprezan i zaštititi djecu od potencijalne opasnosti.

 

Ako dođe do ugriza krpelja pojavljuje se blago crvenilo i oteklina, a moguć je i svrbež. Važno je znati da se određeni broj krpelja niti ne ugnijezdi na domaćina, odnosno dođe do kontakta, a oni koji se ugnijezde to učine na njima pogodnom dijelu tijela. Obično su to pregibi i rub vlasišta, pazuh i područje iza ušiju.

 

Ako uočite krpelja, treba ga ukloniti s tijela. To je najbolje učiniti pomoću pincete – uhvatiti nametnika tik uz kožu i izvući laganim pomicanjem u svim smjerovima. Tek nakon odstranjivanja krpelja, to se mjesto, odnosno nastala ranica, mora dezinficirati alkoholom.

 

Ako se nekoliko dana nakon ugriza pojave simptomi zaraze, a najčešće su to simtomi slični gripi – povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, mučnina ili pak različiti osipi, mora se potražiti liječnička pomoć kako bi se utvrdilo o kojoj je bolesti riječ i započelo liječenje. Također je važno napomenuti da ne dovodi svaki ugriz do zaraze. Naime, ako je i sam krpelj bio zaražen, on na domaćina prenosi mikroorganizme koji dovode do simptoma bolesti, a to se događa tek jedne do dvije sedmice nakon ugriza.

 

Preporučujemo video prilog Sabine Džibrić.

 

 

 

(RTV Lukavac)