Naslovna AKTUELNO Dr. Jaraković: U pitanjima mentalnog zdravlja sve važniji ekonomski i socijalni faktori...

Dr. Jaraković: U pitanjima mentalnog zdravlja sve važniji ekonomski i socijalni faktori (VIDEO)


Svjetski dan mentalnog zdravlja se obilježava 10. oktobra na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj dan prilika je da se javnosti skrene pažnja na pitanja mentalnih poremećaja i očuvanja mentalnog zdravlja ljudi.

 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je prevencija suicida, čime se nastoji podići svijest o opsegu suicida u cijelom svijetu i ulozi koju svatko može odigrati u njegovom sprječavanju.

 

U pitanjima mentalnog  zdravlja  sve veću ulogu, prema riječima specijaliste neuropsihijatra dr. Mirsada Jarakovića, igraju ekonomski i socijalni faktori, a bitna je i sama definicija zdravlja.

 

Po broju i razvijenosti Mreže centara za mentalno zdravlje, BiH je vodeća zemlja u JI Evropi  i ista funkcionišu u više od 60 lokalnih zajednica. Stoga ovaj dan, prema riječima dr. Jarakovića,  centri za mentalno zdravlje širom BiH obilježavaju nizom aktivnosti.

 

Kroz Centar za mentalno zdravlje Lukavac svakodnevno prođe veliki broj pacijenata, a najčešće pomoć traže zbog smetnji i poremećaja iz anksioznog i depresivnog spektra.

 

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa normalnim životnim stresom, raditi produktivno i sposoban je pridonositi zajednici, a najbolji lijek je prevencija.

 

Kao primarna slabost  sistema javne  brige  s osobama sa mentalnim poteškoćama su i nedovoljna financijska izdvajanja za oblast mentalnog zdravlja, te nezadovoljavajući uslovi u ustanovama.

 

Ovom prilikom dr. Jaraković je istakao je dobru saradnju sa CROPS-om, vjerskim zajednicama, osnovnim i srednjim školama sa području naše općine sa kojima uskoro planiraju održati radionicu na temu „Vršnjačko nasilje“ koje je sve češće prisutno u školama.

 

Video prilog je pripremila Subhija Sivčević.

 

(RTV Lukavac)