Naslovna Istaknuto Dramski studio Lukavac obilježio Svjetski dan pozorišta

Dramski studio Lukavac obilježio Svjetski dan pozorišta

Polaznici dramskog studija JU Centar za kulturu Lukavac su na neobičan način odlučili obilježiti Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade i podijeliti sa svima samo djelić čarolije koja se stvara u njihovoj pozorišnoj kući, na njihovoj sceni.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade se tradicionalno, od 2012 godine, obilježava pod krilaticom „Povedite dijete u pozorište“. Pa onda, zašto ne? Zašto ga ne odvesti u pozorište? Šta mu se loše može dogoditi u pozorištu? Šta pogrešno može naučiti tamo?

Vrijeme za postaviti ovakva pitanja je danas, ovog sata, ove sekunde. Upravo sad, kad su pozorišta prazna, a svaka slobodna stolica u gledalištu je jedna rana više na srcu glumca. Kada mašta i zaigranost postaju samo blijeda mrlja u sjećanju svakog čovjeka. Negdje u dubini duše, skriveno daleko i duboko, od svačijih očiju, svi smo mi djeca, samo smo odjednom odlučili odrasti, postati ozbiljni i odbaciti sve male stvari koje su nam činile život ispunjenim i zanimljivim. Sve one male stvari koje se možda mogu pronaći u…. pozorištu! Mjestu gdje mašta nema okove i gdje je beskrajna. Pa, zašto ne odvesti svoje dijete u pozorište? Otići zajedno s njim? Biti dio nestvarne priče koja se tamo stvara a iz koje možemo izvući bitne pouke, družiti se sa izmišljenim likovima od kojih možemo naučiti mnogo stvari. Neka vaše dijete uzme drveni mač i neka probode kartonsko čudovište, spasi princezu od zlog čarobnjaka, neka pobijedi svoje strahove, nauči voljeti, cijeniti, poštovati… Vodite svoje dijete u pozorište, kad god imate priliku. Niste ni svjesni šta tamo može otkriti, spoznati… a najviše od svega naučiti šta je ispravno a šta pogrešno. Neka razvije posebnu ljubav prema pozorištu kako bi sutra postalo bolji čovjek i znalo cijeniti prave životne vrijednosti. Odvedite ga u pozorište da shvati kako pozorište nije samo u pozorištu, nego svugdje oko njega sve dok se igra i ne suzdržava svoju maštu, jer kako se u jednoj pjesmici kaže: „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Ispred Dramskog studija JU Centra za kulturu Lukavac i svojih marljivih polaznika, želim svim djevojčicama i dječacima, malim i velikim, sretan dan pozorišta za djecu i mlade.