Naslovna Istaknuto Društva novinara BiH poziva na odgovornost i solidarnost!

Društva novinara BiH poziva na odgovornost i solidarnost!

 

Upravni odbor Društva novinara BiH podržava apel Asocijacije Nevladinih organizacija Regiona u sinergiji sa Federalnim Društvom Psihologa BiH (Tjelo za mentalno i duševno zdravlje te Zdravstveno tijelo)

 

Napominjemo da nam se ova Asocijacja obratila sa zabrinutošću “obzirom na sve veći porast negativnih promjena u ponašanju građana i građanki”. Ovdje se najviše govori o pojavama nasilja, diskriminacije i samoozljeđivanja za koje Asocijacija definira da su porastu, kao i postojanje generalne neposlušnosti za epidemiološka usmjerenja kriznih štabova o pridržavanju propisanih mjera (maska, rukavice, pranje ruku). Navode da su razlozi nedekvatnog ponašanja te poremećaja javnosti su jasni zbog prisutnosti straha. Opasnost po život i nemogućnost rada, vezana je za mikro I makro svijet, što predstavlja izazov čak i stručnom osoblju, a ne običnom čovjeku.

 

Upravni odbor Društva novinara BiH apeluje prema vlastima na svim nivoima i nositeljima političkih odluka u BiH na jedinstven stav u borbi sa epidemijom i pandemijom koronavirusa. Apelujemo na donosioce odluka na svim nivoima na povećanju edukacije o: preventivnim mjerama, načinima liječenja, lijekovima, vakcinama i vakcinisanju, ekonomskim naporima u očuvanju radnih mijesta – građana i građanki protiv koronavirusa.

 

Novinare i novinarke koji se konstantno nalaze u “prvim redovima” u ovoj borbi kao profesionalce podsjećamo na moralne i etičke kodekse novinarstva. Napominjemo da borba protiv globalne bolesti nije “trčanje za senzacijama”, te napominjemo da se prema informacijama koje nastaju u procesu stvaranja: lijeka, vakcine, procesa liječenja, utjecajima i posljedicama, smrtnih slučajeva – novinarska profesija treba odnositi odgovorno i sa činjenicama.

 

Pozivamo sve kolege da izbjegavaju komentare koji se odnose na ljudske živote, da vode računa o stigmatizaciji koju mogu donijeti brojevi i statistika bolesnih i umrlih, da vode računa o stigmatizaciji koja može nastati zbog pojave bolesti kako u državama tako i gradovima širom Svijeta.

 

Još jednom napominjemo na samoodgovornost pojedinaca, i solidarnost profesije.