Naslovna AKTUELNO Državni zatvor BiH zapošljava

Državni zatvor BiH zapošljava


Ministarstvo pravde BiH raspisalo je prošle sedmice javni konkurs za prijem uposlenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Istočnom Sarajevu.Riječ je o državnom zatvoru koji bi s radom trebao početi na proljeće. Nedavno je i raspisan konkurs u kojem se traži 100 uposlenika. Zavod traži stručne savjetnike, ljekara, stomatologa, psihologa, portparola…

 

Zavodski čuvari

 

Tačnije, raspisan je konkurs za 17 pozicija. Ova ustanova, vrijedna 80 miliona maraka, smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. augusta, ali su tek krajem novembra započele procedure za zaposlenje, među kojima je i veliki broj zavodskih čuvara.

 

Iz Ministarstva nam je tada pojašnjeno da nakon okončanog prijema u radni odnos zaposlenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, slijedi prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj instituciji, što je preduvjet za prijem zatvorenika.Prema oglasu od 25. decembra, Zavod traži savjetnika za stručno usavršavanje i obučavanje pripadnika službe osiguranja. Kako je navedeno, pripadajuća neto plaća iznosi 1.298 maraka.No, plaća načelnika Službe odgoja – tretmana, po oglasu, iznosi 1.545 maraka, a riječ je o osobi koja će rukovoditi radom Službe i brinuti se o provođenju zakona.

 

Socijalni radnik

 

Osim stručnih savjetnika, među kojima su i savjetnici za budžet, javne nabavke, pravne poslove, raspisan je i konkurs za ljekara i stomatologa, ali i inžinjera elektrotehnike i hemijske tehnologije.Prema uvjetima, neto plaća ljekara opće prakse iznosi 1.298 KM. Isti iznos plaće odnosi se i na stomatologa i psihologa. Raspisan je konkurs i za socijalnog radnika, a plaća iznosi 1.117 KM.

 

400 zatvorenika osudio Sud BiH

 

Nakon što zaposleni djelatnici prođu potrebne obuke, može početi prijem prvih zatvorenika. Trenutno je oko 400 pritvorenika i zatvorenika koje je na kaznu zatvora osudio Sud BiH i koji svoju kaznu izdržavaju u entitetskim zatvorima.Taj broj varira iz mjeseca u mjesec, stoga trenutno nije moguće dati tačan broj zatvorenika koji će biti smješteni u državni zatvor – rečeno nam je iz Ministarstva pravde.Kapacitet državnog zatvora iznosi oko 500 mjesta, a među prvim stanarima očekuju se osuđenici na višegodišnje kazne, piše Buka.