Naslovna AKTUELNO Dva rudara ‘Kreke’ zaraženi koronavirusom, za još 60 se čekaju rezultati (VIDEO)

Dva rudara ‘Kreke’ zaraženi koronavirusom, za još 60 se čekaju rezultati (VIDEO)

Jedan rudar s površinskog kopa rudnika Šikulje i jedan s površinskog kopa rudnika Dubrave zaraženi su koronavirusom. Jedan rudar je vezan za klaster Srebrenik, a drugi za klaster Živinice.

 

“Svih 60 rudara koji su bili u kontaktu s rudarom na površinskom kopu Šikulje su podvrgnuti testiranju na COVID-19 i rezultati se još čekaju”,potvrdio je predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

 

Izrazio je zabrinutost zbog ovakve situacije, navodeći da su se u rudnicima mrkog uglja Kreka mjere poštovale, redovno su korištena dezinfekcijska sredstva i zaštitna oprema, ali je virus nakon popuštanja mjera u lokalnim zajednicama ipak ‘ušao’ u rudnike.

 

Podsjetio je, međutim, da su se rudari uvijek u situaciji pandemije koronavirusa ponašali odgovorno i savjesno.

 

“Morate znati da niti u jednom našem rudniku u Federaciju nismo zabilježili niti jedan slučaj zaraze na koronavirus u vrijeme najveće krize. Zato mislim da je i do ova dva slučaja u rudnicima Kreka došlo zbog popuštanja mjera u lokalnim zajednicama, pa se to prenijelo kroz porodice”, ističe Tokić, koji je ujedno i član Kriznog štaba Sindikata radnika koncerna Elektroprivrede BiH.

 

On upozorava i da proizvodnja već sada, zbog smanjenog broja radnika na Šikuljama, trpi.

 

Za sada rudnici u Federaciji BiH ne trpe ekonomske posljedice niti su ugrožene plaće rudarima.

 

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić o ovoj aktuelnoj temi govorio je za RTV Lukavac.

 

 

 

(RTV Lukavac)