Naslovna AKTUELNO Dvostruki izazov za građane BiH: Kako se boriti sa zagađenjem zraka i...

Dvostruki izazov za građane BiH: Kako se boriti sa zagađenjem zraka i koronom

U brojnim gradovima u BiH svake godine dolaskom zime bude zabilježeno zagađenje zraka, što ostavlja velike posljedice po zdravlje građana. Ove godine, u kombinaciji s koronavirusom i sezonskom gripom bit će dodatni izazov.

 

 

 

 

 

Stoga smo upitali stručnjake da li postoji plan kako izdržati taj period.

 

 

 

 

Prim. dr. Mahir Tokić, specijalista pulmolog iz Sarajeva, u razgovoru za Klix.ba je kazao da se za svaku situaciju najbolje unaprijed pripremiti i da je preventiva najbolji lijek za sve te da se mnoge stvari mogu spriječiti ukoliko se na vrijeme počne razmišljati o svim mogućim posljedicama i potencijalnim rješenjima.

 

 

 

 

“Uvijek se vraćam na priču koju sam još u djetinjstvu slušao, a odlično je poređenje s trenutnom situacijom. Svi znaju za priču o cvrčku i mravu. Mrav cijelu godinu radi i priprema se da bi u miru mogao provesti zimu, a cvrčak je za to vrijeme opušten i pjeva, čak se i podsmjehuje mravu i onda kada dođe zima tek razmišlja šta će i na koji način postupiti. U ovoj situaciji mi trebamo biti mravi pri tome misleći i na nadležne i građane, trebamo se pripremiti sada za sve ono što prethodi. Nema tog sistema u svijetu koji može spasiti situaciju koja krene naopako. Virusi se ne mogu zabraniti, ali možemo biti zahvalni ako zima bude jaka, ali i ako nadležni poduzmu strožije mjere i oštrije novčane kazne za nepoštivanje preporuka, pa će onda građani biti odgovorniji”, naveo je Tokić.

 

 

 

 

 

Nečist zrak je opasan po zdravlje ljudi

 

 

 

 

 

 

Tokić je dalje pojasnio koliko će zapravo dolazak hladnog vremena i pojava onečišćenog zraka s brojnim štetnim mikročesticama biti opasna po zdravlje ljudi.

 

 

 

 

“U prvim slučajevima oni izazivaju nadražaj disajnih organa i uslovno se pojavljuju česte prehlade u smislu podražajnog kašlja, iskašljavanja bistrog ispljuvka, problemi sa sinusima, ali bez povišene temperature. Veće posljedice osjećaju hronični bolesnici (hronični bronhitis, sinusitis, opstruktivna plućna bolest) i to stanje se može znatno pogoršati pa te osobe često traže savjete i intervencije ljekara”, kazao je doktor Tokić.

 

 

 

 

Osim Sarajeva, Zenica je još jedan grad u BiH u kojem svake godine bude zabilježena velika koncentracija nečistih i štetnih čestica u zraku.

 

 

 

 

Kako su nam kazali u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, o povezanosti koronavirusa i respiratornih problema vezanih za zagađenje zraka je još nemoguće govoriti jer se ove godine prvi put susreću s jesensko/zimskom sezonom u kojoj su sve ove poteškoće povezane.

 

 

 

 

“S druge strane, širenje svih virusnih infekcija je izraženije u zatvorenom prostoru, pa je zato i preporučeno ranije da se više boravi na otvorenom, međutim, taj boravak sada može imati i svojih nedostataka zbog udisanja zagađenog zraka”, poručili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

 

 

 

 

Građani treba da budu odgovorni

 

 

 

 

 

O tom problemu smo razgovarali i s doktorom Tokićem koji je također rekao da dodatni izazov i opterećenje za cjelokupni sistem u društvu predstavlja pojava pandemije koja dolazi u kombinaciji sa sezonskom gripom koja je također karakteristična za hladniji period godine.

 

 

 

 

Kako je dodao, stanje u vezi sa zagađenim zrakom se neće tako brzo promijeniti, jer svi prijedlozi koje vlast donosi su na dugoročnom planu, a za kratko vrijeme se ovaj problem ne može iskorijeniti. Umjesto toga, prema njegovim riječima, odgovornost je na građanima.

 

 

 

 

“Obične hirurške maske koje mi trenutno nosimo ne pomažu prilikom zagađenja, jer sitne čestice prolaze kroz njih. Zbog toga se građani ne smiju zavaravati da će ih ona zaštititi ukoliko je stave i da misle da se mogu kretati slobodno. Upravo se preporučuje da se smanji kretanje tokom ovih mjeseci u nizinskim dijelovima i što više boravi na planini i otvorenom, a ne u zagušljivim i zatvorenim prostorijama. Također, bitno je da građani shvate da je dostupna vakcina protiv sezonske gripe i da je najpametnije da se vakcinišu na vrijeme kako bi razvili antitijela, za šta je potrebno šest sedmica, i time smanjili mogućnost obolijevanja. Osim toga treba raditi i na podizanju općeg imuniteta koji je veoma bitan”, zaključio je Tokić.

 

 

 

 

(Izvor:Klix.ba)