Naslovna AKTUELNO DZ Lukavac: Vakcine protiv sezonske gripe za deset dana!?

DZ Lukavac: Vakcine protiv sezonske gripe za deset dana!?

Prve vakcine protiv sezonske gripe u domovima zdravlja očekuju se tokom naredne sedmice i bit će odmah na raspolaganju pacijentima za koje doktori odluče da imaju prioritet. Kako navode u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, svakako su najugroženija kategorija, osobe sa 65 i više godina, hronični bolesnici, dijabetičari i osobe na hemodijalizi.

”To su one prioritetne grupe gdje gripa može pokazati pravo lice i ići sa teškim kliničkim formama i sa komplikacijama koje nažalost mogu završiti letalno”, kaže dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

 


”Prošle godine smo imali malo veći broj osoba sa smrtnim ishodom kod kojih je nađeno prisustvo virusa gripa, uočili smo određene nedostatke, postigli konačan dogovor o sistemu prijema, liječenja, informisanja itd”, navodi dr. Topalović.

Trenutna situacija po pitanju sezonske gripe u Lukavcu  je stabilna, potvrđuju iz  Doma zdravlja Lukavac.

”S obzirom da porodična medicina sedmično prijavljuje sve respiratorne infekcije, za sada nenema epidemiji,ostaje nam samo da vršimo monitoring i  pratimo stanje ”, ističe Šef službe-Prim.dr. Memić Elmedina,spec. epidemiolog.

Zavod za javno zdravstvo TK već je počeo nabavku vakcina, a poručuju da će recepte za vakcine propisivati doktori porodične medicine u domovima zdravlja. Prioritet su rizične grupe za koje doktori procijene da su im vakcine najpotrebnije. Recepti za vakcine će biti sredstvo za pravdanje njihove nabavke.