Naslovna AKTUELNO EBRD-a i MI-BOSPO podržavaju razvoj malih biznisa (VIDEO)

EBRD-a i MI-BOSPO podržavaju razvoj malih biznisa (VIDEO)


EBRD je odobrio kredit Mikrokreditnoj fondaciji Mi-BOSPO Tuzla, u iznosu od 3 miliona Eura koji će u vidu podzajmova biti plasiran za podršku različitim mikro i malim biznisima, posebno onima koja vode žene i koji su aktivni u agrobiznisu.

 

Sredstva EBRD-a će omogućiti MI-BOSPO-u da proširi i osigura više kreditinih sredstava za lokalne i regionalne poduzetnike s potencijalom rasta. Pristup finansijama i dalje je prepreka mnogim malim firmama u Bosni i Hercegovini i pored toga što čine okosnicu ekonomiju zemlje.

 

“Jako sam sretna što sam ovdje danas u Tuzli da potpišemo ovaj ugovor na 3 miliona eura za Mi-Bospo. Mi-Bospo je naš dugogodišnji klijent i imamo veoma uspješnu i korektnu saradnju. Sretni smo što ćemo ovim kreditom pomoći mikrofinansiranju u Bosni i Hercegovini, a naročito što smo u prilici, da podržimo razne mikro poslove, a osobito one koje vode žene. Obzirom da su mali poduzetnici zaista okosnica ove ekonomije, mi smo zaista sretni što ćemo na ovaj način uspjeti da popunimo tu šupljinu koja fali u finansiranju kada je riječ o tome”, izjavila je direktorica EBRD-a Manuela Naessl.

 

MI-BOSPO, sa sjedištem u Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, četvrta je po veličini mikrofinansijska institucija u zemlji, a osnovana je kao pilot projekat Svjetske banke 1996.godine. EBRD je odobrio prvi kredit MI-BOSPO-u 2007.godine, pokrenuvši time uspješnu saradnju koja traje sve do danas.

 

“Kredit za koji smo danas potpisali ugovor od 3 miliona eura bit će iskorišten da bude plasiran u vidu podzajmova za razvoj malih i srednjih biznisa, sa posebnim akcentom na one biznise koje vode žene, svih vrsta biznisa, sa malom prevagom na one žene koje su aktivne u agrobiznisu. Zahvaljujem se EBRD-u na ovoj dosadašnjoj saradnji. Nadam se da ćemo nastaviti ovako i ubuduće.“

 

Otkako je započeo s radom u Bosni i Hercegovini 1996.godine, EBRD je uložio 2,5 milijardi Eura u 171 projekta. Potaknuta godišnjim sastankom EBRD-a u Sarajevu u maju 2019.godine, banka je zabilježila novi rekordni rezultat za ovu zemlju, sa ulaganjem od 315 miliona eura u 20 projekata samo u prošloj godini.

 

 

Ovom događaju je prisustvovala ekipa RTV Lukavac. Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)