Naslovna AKTUELNO Eko-ronilačka grupa invalida dobila čamac (VIDEO)

Eko-ronilačka grupa invalida dobila čamac (VIDEO)


U okviru Javnog poziva koje je raspisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac, ostvarila je pravo na sredstva kojima je ovo udruženje kupilo čamac.

 

Kako bi unaprijedili svoj rad, ovo udruženje kupilo je gumeni čamac sa motorom i prikolicom, koji je već našao svoju primjenu u svakodnevnim aktivnostima i njihovom radu.

 

Udruženje na području naše općine djeluje od 2011. godine, trenutno imaju 25  članova, od kojih je 10 stalno aktivnih. Iza njih su brojni društveno-korisni projekti, a takvima je obilovala i 2019. godina.

 

Uslijedila su i takmičenja u podvodnoj fotografiji na Međunarednom kupu u Bijeloj Crkvi, gdje su pojedinačno i grupno bili nagrađivani, a kvalitet je prepoznat i na takmičenjima u Puli, gdje također nisu izostale nagrade. Dugogodišnje iskustvo kao i trenažni proces donijeli su im brojna priznanja, a njihov rad i trud prepoznala je šira društvena zajednica. Podršku svakodnevno pružaju i privatni subjekti i u ovom trenutku najviše što im nedostaje u radu za što kvalitetnije rezultate su podvodna oprema za fotografiju.

 

Udruženje se bavi i ekološkim projektima, realizovali su brojne akcije čišćenja, prije svega obala jezera na našoj općini, a veliki su aktivisti i protiv izgradnje šljačišta na jezeru Šićki Brod, za kojeg smatraju da prestavlja rijetki prirodni biser čije su podvodne ljepote i bistrina vode neviđene u široj društvenoj regiji.

 

Plan im je i u narednom periodu organizovati slične akcije čišćenja, ali i postavljanja konterjnera za smeće kako bi se onečišćenje smanjilo.

 

Naredni zimski period iskoristit će za pripreme i treninge i sticanje što bolje forme za naredna takmičenja koja će i sami organizovati.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)