Naslovna AKTUELNO Eko-zeleni TK dali preporuke za periode ”ekološke uzbune”

Eko-zeleni TK dali preporuke za periode ”ekološke uzbune”


Ovih dana imamo pojavu lošeg kvaliteta zraka koji negativno djeluje na zdravlje stanovništva gradskih sredina. Udruženje Eko-zeleni TK često konsultuju građani u vezi lošeg kvaliteta zraka i šta se može učiniti za poboljšanje kvaliteta zraka u gradovima Tuzla i Živinice, odnosno koje bi trebalo mjere poduzeti u gradskoj zoni i stanovništvu kako bi zaštitili zdravlje građana posebno onih koji imaju disajne i kardio-vaskularne teškoće u ovim zimskim danima.

 

Obzirom da brojni zdravstveni stručnjaci, ekolozi i nadležne službe za pitanja okoliša preporučuju boravak u planini ili rjeđi izlazak građana iz stanova/kuća na ulice ili da koriste  zaštitne maske, jedna od naših ekoloških preporuka jeste, da se definiše ”evakuaciona zona”. Kao primjer je planina ”Konjuh” za oganizovani redovni dnevni besplatni prevoz građana autobusima tokom zimskih dana iz navedenih gradova uz podršku nadležnih ministarstava i gradova Tuzla i Živinice. Time bi građani zdravstveno i materijalno najugroženiji mogli sedmično nekoliko dana izaći van svojih zrakom ugroženih gradskih sredina  do planine i tako bi im značajno zaštitili zdravlje, navodi se u saopćenju Udruženja Eko-zeleni TK.

 

”Besplatnim prevozom starih i djece iz zrakom zagađenih gradova bi pokazali da se brinemo o zdravlju građana i potvrdili bi savjete stručnjaka i nadležnih za pitanja okoliša”, stoji u saopćenju ove organizacije.