Naslovna AKTUELNO Ekološki aktivisti najavljuju aktivnosti na zaustavljanju izgradnje šljačišta (VIDEO)

Ekološki aktivisti najavljuju aktivnosti na zaustavljanju izgradnje šljačišta (VIDEO)

Nekoliko mjesnih zajednica i udruženja građana odlučilo se na organizaciju protestnog skupa, a u vezi  izgradnje odlagališta šljake i pepela na lokalitetu bivšeg PK Šićki Brod. Protestni skup biti će održan ispred Doma kulture u Bistarcu Donjem, 17. maja sa početkom u 18 sati.

 

Predstavnici mjesnih zajednica Bistarac Donji, Bistarac Gornji, Lukavac Grad, Šićki Brod, predstavnici Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac, Udruđenje “Eko-Sport” Šićki Brod i Centar za energiju i ekologiju Tuzla već dugo vode borbu za spas jednog od najčišćih jezera u regiji, a to je jezero Kop u Šićkom Brodu.

 

Od Ministarstva prostornog uredenja i zaštite okolice TK, tražili su da se iz Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana TK izbrišu svi prijedlozi  i izmjene koje se odnose na lokaciju deponije šljake i pepela na prostoru bivšeg PK Šićki Brod. Pozivaju  Vladu FBiH, Vladu TK, federalno i kantonalno ministarstvo nadležno za zaštitu okoliša, te sve zagadivače da zaustave dalju degradaciju okoliša na općini Lukavac i TK.

 

Organizatori skupa pozivaju sve građane da im se pridruže, a kako bi zajedno pokazali onima koji žele da prave pomenuto šljačište, da su takve odluke pogrešne  i da će oni učiniti sve da zaštite taj lokalitet.

 

Više informacija o ovoj temi doznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

(RTV Lukavac)