Naslovna AKTUELNO Ekonomski analitičari upozoravaju: ”Recesija je pred vratima BiH”

Ekonomski analitičari upozoravaju: ”Recesija je pred vratima BiH”Građani BiH uskoro će se suočiti s recesijom ako što prije ne budu formirani Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

 

Ekonomski analitičari navode, na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, da su izvoz i uvoz lošiji nego ikad, te da je izvoz manji za skoro 230 miliona KM, prenose Nezavisne novine.

 

Ekonomski analitičar Željko Šain je objasnio da se recesija mjeri kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

 

“Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH Vijeće ministara, onda ćemo sigurno ući u recesioni period”, rekao je Šain.

 

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

 

Bruto društveni proizvod /BDP/ u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 posto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

 

Budući da u BiH preovladavaju krediti sa promjenjivom kamatom, izloženost domaćinstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH, navode Nezavisne novine.

 

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istakao da će krediti da poskupe, a da će najviše da ispašta privreda jer se finasira iz sredststava komercijalnih banaka.